De Was

In elk huishouden en binnen elke instelling, groot en klein, krijgt men te maken met wasgoed. Voor elk soort wasgoed geldt de eenvoudige regel, wit bij wit en bont bij bont. De organisatie rondom wasgoed is binnen een instellingen complexer dan binnen een huishouden. Hoe groter de instelling hoe complexer de organisatie wordt. Binnen het submenu van deze website is informatie te vinden hoe men binnen een huishouden en een kleinenere instelling de was  kunt organiseren. Tevens tref je informatie en tips aan rondom het thema De Was. Op deze pagina wordt kort algemene informatie gegeven rondom wasgoed binnen grote instellingen.


Organistatie wasgoed in grote instelling

In een grote instelling wordt de afdeling waar het wasgoed georganiseerd wordt, de afdeling textielbeheer of linnendienst genoemd. Grotere instellingen zullen de was vaak uitbesteden aan professionele wasserijen. Meestal hebben ze wel een kleine linnenkamer. De afdeling textielbeheer kun je opdelen in 4 afdelingen.

  1. De linnenkamer: hier wordt de was gevouwen, verdeelt over de textielwagens, uitgifte van textiel of beroepskleding, bevoorrading textiel, afkeuren textiel en bestellen van textiel.
  2. De wasserij: hier wordt textiel ontvangen, gesorteerd, gereinigd en getransporteerd.
  3. De reparatie/merkkamer: hier wordt textiel gerepareed en      gemerkt. Dit kan met barcode, naam of een chip.
  4. De beddencentrale: hier worden bedden afgehaald, matrassen gereinigd, bedden opgemaakt en kapotte bedden gereapareed. 

Indeling textiel

platgoed/bulkgoed

 

Onder platgoed wordt verstaan lakens, tafellakens, theedoeken en handdoeken.

persoonsgebonden goed (pgg)

Onder pgg wordt verstaan textiel wat eigendom is van patiënten, bewoners of cliënten.

dienstkleding

 

Onder dienstkleding  wordt verstaan de kleding die gedragen wordt de medewerkers van een instelling. 

overig textiel

 

Onder overig textiel wordt verstaan gordijnen, vitrage, vezeldoeken en moppen.



De Cirkel van Sinner

Binnen de professionele wasserijen/schoonmaak wordt gebruik gemaakt van de Cirkel van Sinner. Sinner was een Duitse chemicus die het reinigingsproces in een schema heeft gezet. Het is bedoeld om vast te stellen welke verhoudingen er nodig zijn om een bepaald object te reinigen.

 

De cirkel bestaat uit 4 onderdelen/variabelen:

  1. Tijd
  2. Temperatuur
  3. Mechanische arbeid
  4. Reinigingsmiddelen

In de cirkel zijn de vier variabelen gelijkmatig verdeeld. Wanneer nodig kan de verhouding worden aangepast. Bijvoorbeeld, als de vervuiling sterk is, dan kan de tijd worden aangepast door de wasmachine langer in te stellen of de temeratuur aan te passen, door op een hogere temperatuur te wassen. Wanneer er één varaiabele verandert, dan heeft dat invloed op een andere variabele.