Strijken en vouwen

Strijken

Wanneer de was droog is, kan het worden opgevouwen en/of worden gestreken. Door te strijken worden vouwen en kreukels in textiel verwijderd. Strijken zorgt er ook voor dat bacteriën gedood worden door de hitte. In de meeste strijkijzers kan men water doen om de stoom te produceren. Stoom helpt om erge kreukels glad te strijken.

 

Het etiket in een kledingstuk geeft aanwijzingen hoe je het kledingstuk moet strijken. De punten in het strijkijzer symbool geven de maximale temperatuur aan (zie pictogrammen/symbolen - De was).

 

Benodigdheden voor het strijken:

  • strijkplank
  • strijkijzer
  • eventueel water (voor de stoomfunctie)

Tips tijdens het strijken:

  • Stel de strijkplank op de juiste hoogte in (ergonomie).
  • Stel het strijkijzer op de juiste temperatuur in.
  • Het textielgoed moet glad op de strijkplank gelegd worden.
  • Beweeg het strijkijzer langzaam over de stof, zonder druk uit te oefenen.
  • Strijk met rustige bewegingen.
  • Opdrukken en versieringen kunnen smelten onder het strijkijzer. Strijk alijd op de achterzijde.
  • Zorg ervoor dat het textielgoed niet op de grond hangt tijdens het strijken.
  • Wanneer het strijken is afgerond, trek je de stekker uit het stopcontact en laat je het strijkijzer afkoelen.
  • Ruim alle materialen op.

 


Stel de strijkplank op de juiste hoogte in.

Leg het textiel glad op de strijkplank.

Strijkijzers met stoomfunctie. Het vullen met water.

Opdrukken op textiel. Strijk het textiel op de achterzijde.

Stroomstrijkijzer. Erge kreukels kunnen worden strak gestreken.

Ruim het materiaal weer op.



INSTRUCTIEFILM:

EEN BLOUSE STRIJKEN

 


Het vouwen van een blouse